Give Hamlet another chance!

Part of the reason that Shakespeare wrote such long explanatory soliloquies had to do with the fact that the most important members of his audience couldn’t see him. The Globe theatre was constructed in a sort of extreme horseshoe. The lowest-paying patrons, the Groundlings, stood in the circular center in front of the stage, whereas wealthier patrons sat in the three stories of boxes surrounding them. The most expensive boxes were above and next to the stage, meaning that the highest born audience members could be seen out and about, but also that they couldn’t see the actors’ faces and gestures. This was the Elizabethan equivalent of People magazine, displaying fashion and scandal of the upper classes to the lower classes.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s